ŽIVOT

Zašto je ovaj 8. mart poseban?

Prođe više od sto godina od kako je Klara Cetkin posejala seme za prava žena. Šta bi rekla danas da može da nas vidi kako glasamo, radimo i zarađujemo? Imamo slobodu da donosimo odluke o rađanju, braku, slobodu da sledimo snove i ostvarujemo ambicije. Sigurno bi bila ponosna na promene koje je pokrenula.

Da li bi bila ponosna na nas kao njene naslednice?

Sigurna sam da bi bila ponosna na žene koje rade, doprinose društvu u kojem žive. Bila bi ponosna na domaćice, lekarke, inženjerke, umetnice, novinarke, advokatice.

Bila bi  ponosna na žene koje se baš kao i u njeno vreme, međusobno podržavaju, pomažu bez prikrivenih motiva i potrebe da usluga bude uzvraćena. Ponosna bi bila na žene koje podržavaju, inspirišu i motivišu jedna drugu.

Najviše bi bila ponosna na  one koje su uspele ostvariti svoje snove, pa svojim mogućnostima i znanjem pomažu drugim ženama, koje će se tek afirmisati. Sigurno bi bila ponosna na majke koje pronalaze vreme za razgovor i vaspitanje svoje dece I one koje na svoje muževe gledaju kao ravnopravne partnere i prijatelje za ceo život.

Šta bi tek rekla za one koje,  nikada ne kritikuju druge žene, ne koriste pogrdne izraze da ih okarakterišu i  koje se postave u položaj drugih, pre nego podignu na njih kamen.

    Drage moje žene,

drugarice, poznanice,  iskoristila bih ovu priliku da vas podsetim, kako naša težnja da budemo bolje ne treba da prestane.

Da li smo jedne drugima baš uvek podrška?

Pustite muškarce po strani. Ovaj dan nije za njih.

Bitne smo mi, šta smo učinile. Šta činimo da budemo jedna drugoj motivacija, inspiracija, ruka da podrži, prodrma, povuče ka nebu?

Ovaj tekst upućujem svakoj od vas koja ovo bude čitala.

Da i tebi draga moja, što sediš i bezbrižno čitaš misleći da se to tebe netiče.

„Šta ja tu mogu?“- možda se zapitaš. E možeš mnogo.

Sve možemo biti deo promene jer i najmanji korak svake od nas veliki će biti ako se udružimo.

Zato pre nego što pođete na večeru, druženje sa prijateljima, jačom polovinom ili iskoristite svoj dan da muža naterate u kupovinu, postavite pitanje.

Koji  bi bio vaš doprinos danas? Nije ovo samo neki dan, ovo je naš dan. Premotajte sto godina unazad i videćete koliko smo moćne i šta možemo. Gde smo bile a gde smo sada?

Mislite o ovome svaki put kada osudite, kritikujete ili drugu ženu nazovete imenima kojima ne biste voleli da vas zovu. Imajte na umu ovo,  svaki put kada ste u prilici da pomognete drugoj ženi koja je u nevolji ili joj treba vaša podrška, samo lepa reč.

Vaš doprinos ne mora biti zapošljavanje hiljade žena, prihvatanje samohranih majki, doniranje novca koji možda trenutno nemate. Biće dovoljno razumevanje drugih, njihovih izbora, suzdržavanje od kritika ili samo osmeh i prijatna reč.

Možda ste uspešne u poslu, dobre majke i supruge. To je divno i želim vam još uspeha ali neka vaš uspeh bude i uspeh drugih žena. Vaš primer druge će slediti pa neka on pored inovativnosti i preduzetničkog duha obuhvati i humanost.

Onaj ko ne pruža, on na kraju ništa i nema.

Želim vam samo najlepše stvari ali da bi ih imale, prvo ih moramo pokloniti. Dajte osmeh i dobićete ga, budite podrška i vi ćete je imati.

Uživajte  u vašem danu, druženju, kupovini, zaslužile ste to. Ali kada sretente drugu ženu, osmehnite se, recite „Razumem te, podržavam te ili Biće bolje“ ili joj samo stisnite ruku.

Ukoliko sve ovo već činite, bravo za vas i u tom slučaju, skrenite pažnju svojim primerom.

A vi drage moje, koje ste same, uplašene i nemate podršku znajte da su nekada žene bile u dalekom lošijem položaju nego danas. Kontrola rađanja nije postojala pa su žene imale i do petnaestoro dece. Danas ma koliko teško  delovalo, imate mogućnost izbora. Birajte da budete slobodne.

Biće dovoljno za ovaj naš dan.

Sve za jednu i jedna za sve, je znajte da svi smo jedno.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *