STIL

Kako do lepih i zdravih noktiju?

Odlučili ste da svoje nokte negujete gel tehnikom ili biste želeli da je probate? Ono što vas buni je da često čujete kako je ova tehnika štetna.

Gel tehnika je danas sve popularnija I to govori o njenom kvalitetu.

Šta je bitno kod ove tehnike?

Pod geliranjem noktiju se zapravo podrazumeva učvrsćivanje vasih prirodnih noktiju, a pored toga i tehnika nadogradnje i izlivanja (produŽavanje nokta).

Kvalitet vaših noktiju i zadovoljavajući izgled najvise zavisi od vase manikirke, njene stručnosti i kvalitetnog materijala.

Znaci važno je odabrati dobru manikirku za ulepšavanje  noktića.

Postupak izrade nokta.

Pre svega dezinfikujte ruke, ruke klijenta kao i materijal sa kojim radite, zaštitite lice od prašine.

Potrebno je odmastiti pločicu mekom turpijom, skinuti zanoktice i namazati ih.

Primer, ja koristim Galaxy primer acid free, bez kiselina. Kada pripremite plocicu mozete preći na geliranje nokta.

Ukoliko imate vec gelirane nokte i treba da radite korekciju znajte da svaki gel ima svoj rok trajanja, a to je po savetu stručnjaka od 3 do 4 nedelje.

Znam da je za vas praktično da nokti stoje po mesec, mesec i po dana, ali takvi nokti se više ne tretiraju kao korekcija, vec se gel skida do prirodnog nokta i turpija se vaš nokat.  Nakon tog perioda gel počinje da se odvaja od nokta, usled podizanja gela, stvara se mogućnost prolaska prljavštine, vode i bakterija sto dovodi do raznih infekcija nokta, a možda i gljivicnog oboljenja.

Takođe, gel gubi svoje svojstvo i kvalitet, šteti prirodnom noktu.

Ukoliko ispoštujete ove uslove, nema potrebe da brinete da ce vaši nokti biti ošteceni.

Na kraju procesa maže se  Galaxy UV/Led quick finish za visoki sjaj i Galaxy manicure oil (ja koristim ananas), učinice da vase zanoktice budu potpuno negovane.

Da li UV lampa u kojoj se suše nokti može oštetiti vašu kožu ili nokte?

Ovo je proces koji se ponavlja nekoliko puta ali tek na par minuta, tako da izloženost bilo kakvoj opasnosti ne postoji. Ukoliko sumnjate u to možete namazati kremu sa UV faktorom ili pak staviti rukavice koje su namenjene za sušenje gela u UV lampi.

Saveti za dame koje ne koriste gel. Kako održavati prirodne nokte?

Na pravom ste mestu jer imam nekoliko bitnih saveta za vaše noktiće.

Ukoliko niste ljubitelj nadogradnje ili izlivanja, možete se posvetiti negovanju vaših prirodnih noktiju. Svakodnevni kućni poslovi, hemikalije i voda štete vašim prirodnim noktima, postaju slabi, listaju se i pucaju. Moja je preporuka, koristite ekološka sredstva za čišćenje, imate širok asortiman. Očistiće vašu kuću jednako dobro kao hemikalije a vaše ruke, koža i organizam biće vam zahvalni. Cene su iste kao i kod ostali hemijskih sredstava.

Evo par saveta kako da  prirodni nokti budu očuvani.

Prvo bih  izdvojila  limun, koji je, kao što znate, bogat vitaminom C, odnosno askorbinskom kiselinom, koja je snažan prirodni antioksidans. Možete ga iscediti u posudu i potopiti  nokte. Pozeljno je držati od 5 do 10 minuta. U limunov sok takođe, mozete dodati i maslinovo ulje i dobiti još bolji učinak.

Previše ste zauzeti da biste se posvetili pravljenju kućne maske? Presecite limu na pola i samo utisnite nokte i dobro utrljajte. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta,  isperite i namažite kremu za negu noktiju, neka hidrantna krema za ruke će biti dovoljna. Limun ce ojačati i izbeleti  nokte, očistiti ih.

Druga preporuka je maslinovo ulje, koje obiluje vitaminima A, E, B i C, kao i belančevinama, mastima, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Nakapajte malo maslinovog ulja na vatu, pa svaki nokat pažljivo masirajte ujutru i uveče. Ovaj postupak ponavljajte dve nedelje.

Masaža nokta podstiče cirkulaciju krvi, a maslinovo ulje osim što neguje i hrani takođe hidrira nokte.

Kada je reč o  preparatima, za jačanje prirodnih noktiju, moja preporuka je Eveline total action 8 in 1 lak za nokte,  možete ga kupiti u Liliju.

Ovaj lak zaista jača i štiti nokte, ima neutralnu mlečnu boju. Najvažnije kod korišćenja ovog proizvoda jeste pridržavati se upustva. Koristi se tako što se nanese jedan sloj laka svaki dan. Posle četiri dana mazanja, skinuti lak pa ponoviti postupak. Obavezno zaštitite zanoktice, ja to prvi put nisam uradila pa su me pločice peckale, to ume da bude neprijatno.

Ekstra, blic saveti:

* Unosite dovoljne količine proteina i jedite što više svežeg voća i povrća, pijte vodu.

* Zaštitite nokte i ruke gumenim rukavicama kad god koristite deterdžente, bez obzira na to što na nekima od njih piše da nisu štetni za kožu. *

Ne grickajte nokte. Tako se oštećuje okolno tkivo, pa i najmanja povreda omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju. *

*Pažljivo sa sapunom, on može oštetiti kožu ruku i nokte. Ukoliko često perete ruke, koristite sapun neutralne pH-vrednosti pa ih dobro obrišite. Neka Vam se uvek pri ruči nađe hidratatna krema za ruke.

* Kada nanosite kremu za ruke, utrljajte je i u nokte, jer tako hidrirate i kožu i sam nokat. Hidratantnu kremu za ruke i nokte stavljajte posle svakog pranja i pre spavanja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite mi se na mojoj zvaničnoj Instagram stranici @s.m.nailart. Biće mi drago da odgovorim na vaša pitanja ili da zajedno napravimo divne noktiće za vas.

Sandra Mićić

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *