HRANA

Šta da namažem danas?

Zamislite, vratili ste se sa posla, porodica za stolom a na stolu vaše omiljeno jelo, domaćinsko. Neko bi dodao, na kašiku. Obožavate taj osećaj kada je sve na svom mestu,  omiljena hrana na stolu, ljudi koje volite oko vas. Tu je glavno jelo i salata, još vruć i mirisan hleb na stolu.

Ipak, nešto nedostaje, nešto da se namaže.  Koliko god da je ukusan, hlebu je potrebna pomoć da zadovolji nepca pravog gurmana. Post je u toku ili ste rešili da smanjite mlečne proizvode a ajvar iz špajiza je na izmaku.

Šta biste mogli pokoniti toj kriščici? Šta je to što je dovoljno ukusno da zameni pavlaku ili ajvar, zdravo za vas i vašu porodicu, bez namirnica životinjskog porekla, kremasto, savršeno.

Humus  je prava stvar za vas. Ne znate šta je humus ili znate ali niste probali?

Evo zašto biste trebali.

Šta je humus ili bolje rečeno od čega je?

Humus je namaz koji se dobija od leblebija. Leblebije su mahunarke sada već široko dostupne u prodaji. Pečene odmah spremne za jelo i odlična zamena za  nezdrave grickalice a možete ih kupiti i presne  i u tom slučaju se kuvaju u vodi poput graška i pasulja. Kada su leblebije gotove samelju se sa vodom u kojoj su  kuvane i dodaje se tahini, pasta od susama, maslinovo ulje i začini, so, kurkuma i beli luk ili bilo koji začin po ukusu.

Zašto je dobar za vas i vašu porodicu?

Humus je preporuka za sve koji imaju anemiju, jer leblebije obiluju gvožđem (koje su baza humusa). Takođe je bogat vitaminima E i K koji su snažni borci u borbi protiv zgrušavanja krvi. Humus reguliše holesterol  i nivo šećera u krvi a zbog vlakana kojima obiluju leblebije dugo će vas držati sitim.

Ja koristim  Ribella humus.

Probala sam humus od raznih proizvođača i svaki put bih odustala od humusa jer nijedan nije zadovoljavao moje kriterijume. Slučajno sam pronašla Ribella humus i od tada je jedna od najbitnijih namirnica sa moje liste za kupovinu. Njihov humus je kremast, lako se maže, možete ga koristiti uz svako jelo i svaki obrok, doručak, ručak, večera.

Ono što bih izdvojila je da ga u Ribelli prave bez veštačkih boja i aroma i sa različitim ukusima tako da svako može pronaći svoj omiljeni. Preferiram običan bez ukusa i onaj sa cveklom a vi probajte i pronađite svoj omiljeni. Ukus je neprevaziđen, kremast i lako se maže, slaže se sa svima a najviše sa vašom linijom i stomakom.

Dobar je sa pastom, pirinčem, svim varivima, bećarcem, graškom, tunjevinom, mesom, možete ga koristiti I u pripremi sendviča. Kada pronađete svoj omiljeni ukus, možete napraviti i divnu posnu pizzu za koju vam sada dajem recept.

Posna Ribella pizza

Testo:

3 šoljice integralnog brašna

2 šoljice kisele vode

kašićica soli

prašak za pecivo/1

3 kašike maslinovog ulja

Sve sastojke sjedinite, ne brinite ako je testo tečnije biće mekano i možete ga filovati.

Fil:

*testo premažete Ribella humusom po ukusu, ovaj put koristila sam običan natur

*dodajte konzervu tunjevine u paradajz sosu

*ljubičasti luk isečen na kolutove

*bukovače ili bilo  koje druge pečurke, koje ste predhodno prodinstali

Uživajte kao što smo mi u ovom divnom receptu. Naravno javite utiske.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *