ŽIVOT

Ono što volim neka dobijam na kašičicu.

U životu nema ništa prijatnije od  zraka sunca na licu, povetarca koji hladi i miluje, mirisa jeseni, proleća, letnje bezbrižnosti , ukusnog zalogaja…

Ili možda ima?

Ali to je već pitanje ukusa.

Ono što je bitno u celoj priči je da sve ove stvari ne bi bile tako lepe da ih imamo svakoga dana. Vazduh je divan, voda je potrebna, ali je uzimamo zdravo za gotovo. Ono što je dostupno, nije predmet želje.

Hoću da kažem da se sreća ne krije u konačnosti, u sređenom statusu mirovanja u kojem je sve već stečeno, viđeno, u kojem je sve  prešlo preko kože.

Sreća je u neizvesnosti, neplaniranju, nepoznatom putu na koji se uputimo sa najlepšim željam i srcem punim nade.

To sam shvatila kada sam se pre neko jutro probudila u krevetu u svojoj nekadašnjoj sobi  porodične kuće. U prizemlju sam čula majku kako priprema doručak, i bilo je nečeg magičnog u tom momentu a ja sam shvatila da se tome nikada nisam radovala, niti u tome pronalazila lepotu  dok sam živela sa roditeljima.

A sada kada dođem kući, majci,  onako umorna od žurbe za iskustvima, neprospavanih noći,  pijanki i tela izmučenog lošom hranom, shvatam šta se  krije u tom majčinom dvodnevnom spa tretmanu.

Pita nikada nije lepše mirisala, san nikada nije bio tako okrepljujuć.  Nisu mi teške ni one šerpice, plastične posudice od sladoleda, što moram da nosim sa sobom  jer znam da ću sa njima poneti i parče tog sveta.

Te posudice su kako reče jedan moj prijatelj, simbol nas, dece iz unutrašnjosti. Samo mi možemo razumeti  šta te plastične posudice od sladoleda znače. One su dom, one su ljubav, one su radost, one su privrženosti i pripadanje.

Zato kažem, daj mi da ono što volim dobijam na kaščicu jer čovek je sklon da prezire  sve što mu je previše dostupno.

To bih isto rekla i za odnose. Nemojte se previše davati jer skončaćete u očekivanju, koje preraste u ogorčenje i  prezir a tu ne stanuje sreća.

Sreća se krije u neočekivanu. Sreća se krije u neotporu jer prihvatamo novo i nepoznato, to je osnova svakog rasta. Sreća se krije i u nekritici i prihvatanju drugih. To je sreća i malo raja što dobijemo na kaščicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *