HRANA

Pizza koju bi nutricionisti jeli

Nedelja je za mene drugi petak. U stvari i nije stvar u nedelji već u tome kako je gledamo. Ukoliko odlučite da na nju gledate kao na dan namenjen odmoru, druženju sa onima koje volite ili jednostavnom prepuštanju lenjosti i onim užitcima za koje nemate vremena u toku nedelje,  hrana  je potrebna kao začin.

Kada osvane nedelja trudim se da pronađem,  onu iskru koja me greje u toku dana i bez forsiranja i spontano, onako uz jutarnju kafu odaberem šta želim raditi tog dana. Tako sam i ove nedelje krenula do marketa da odaberem namirnice za Pizzu.

Pošto sam ja vegetarijanac uvek pravim dve varijante jednu za mene bez mesa i jednu za društvo. Koristim uvek integralno tzv Graham brašno, od celog zrna pšenice. Kvasac nikada nije na spisku mojih namirnica, tako da ga za ovaj recept možete preskočiti.

Sastojci za testo:

-4 šoljice integralnog brašna

-jedna kesica praška za pecivo

-kašičica  morske soli

-tri kašike maslinovog ulja

– 2 šoljice mineralne vode

U posudu sipate suve sastojke, brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajete ulje i vodu dozirate. Zamesite testo da bude meko skoro retko a potom ga prespite u nauljen pleh, najbolje sa vlažnom kašikom tako da bude jednake debljne. Ne brinite ako izgleda neuredno, kada se ispeče sve dodje na svoje.

Kada je reč o filovanju ovde se možete igrati.

Ja sam koristila za nevegeterijansku varijantu: pavlaku kojom najpre namažem testo, šunkaricu, Feta sir, trapist, kisele krastavčiće, šampinjone, kečap i origano. Proleće je pa imate i mladi luk, razno povrće i pečurke, iskoristite to i napravite savršenu verziju za vas. Na kraju pečenja možete dodati i dva umućena jajeta.

Za vegetarijansku varijantu koristila sam humus namaz sa kojim sam premazala testo, mix povrća, bebi mladi spanać. Povrće možete blago prodinstati pre nego ga dodate jer može se desiti da pusti previše vode a to ne želimo.

Ova pizza veoma je zasitna, pravi se brzo i ukoliko se izbaci kečap i šunka  veoma je zdrava i može  se u modifikovanoj varijanti koristiti i u dijetama.

Želim Vam prijatan ručak, večeru, baš kao što smo i mi uživali i naravno, javite mi kako je vama ispala…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *