HRANA

Američka pita

Kada sam bila dete obožavla sam crtani Tom  and Jerry ili Toma i Džerija, kako vam drago. Često su se gađali pitama ili bi iste bile postavljene na prozor da se hlade a onda bi oni napravili neki nestašluk i pite bi naravno bile uništene.

Uvek sam se pitala kakvog li su ukusa, kao i svako dete moja glad za slatkišima bila je velika. Kasnije u raznim filmovim, mamile su svojom hrskavom fino ukrašenom koricom i punjenjem. Kasnije kada sam pronašla recept koji mi se dopao i koji sam malo prilagodila sa ponudom namirnica na našem tržištu, ona je postala jedna od omiljenih poslastica u mom društvu.

A sada da prionemo na recept:))

Za koru će vam trebati:

*4 mala pakovanja maslaca, ona najmanja, mislim da teže oko 15 grama

*3 jaja

*4 kašike šećera,

*pola šoljice mleka

*vrlo malo soli, prstohvat

*brašno

*kašičica praška za pecivo

Za fil:

*5 velikih ajdara, crvenih jabuka

*suvo grožđe,

*sitno seckani orasi

*6 kašika šećera, možete dodati i kesicu vanil šećera

*malo ruma za aromu, ko ne voli može preskočiti ovaj sastojak

Kao i kod drugih recepata na blogu, dajem Vam slobodu da se igrate i prilagodite recept vašim potrebama.

Počnimo od kore.

Umutite jaja, dodajte otopljeni maslac, mleko, šećer i na kraju kašičicu praška za pecivo.

Kada je reč o brašnu polako ga dozirajte dok ne dobijete smesu koja je homogena, ne previše tvrda, dakle bitno je samo da se sastojci sjedine. Testo rasklagijajte.

Ne brinite ako se raspada tako i treba jer će biti meko i hrskavo kada se ispeče. Polako  ga rasporedite na kalup koji ste predhodno premazali uljem.

Ono što sledi pekari zovu pečenje na slepo.Ukoliko vam nije jasno šta je u pitanju, na youtubu ukucajte blind bake pastry, biće vam odmah jasno o čemu se radi, iako možda ne govorite engleski. Preko testa u posudu položite posudu, koja će sprečiti da se tokom pečenja testo odvoji od zidova. Pecite testo 5 do 10 minuta dok se ne zalepi za ivice.

Za to vreme posvetite se filu.  Narendajte jabuke i prodinstajte ih na blagoj vatri dok ne otpuste vodu a zatim dodajte začine koje ste odabrali, šećer, grožđe i orahe, sve sjedinite i fil je gotov. Nakon 10 minuta izvadite testo iz rerne, sklonite posudu koju ste postavili preko testa i testo prekrijte filom. Vratite u rernu na još pola sata.

Kada se pita ispeče i pošto se ohladi dekorišite je po ukusu.

Možete koristiti šlag ako ga volite, šećer u prahu ili kompot od višanja. Moja preporuka je naravno sladoled od vanile.  Ukliko volite domaću pitu od jabuka ovu pitu ćete obožavati više i zaboravićete na ostale recepte.  Uživajte uz Američku pitu i naravno javite mi utiske.   Prijatno:))

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *