RADIONICA

Koliko često čistite svoj unutrašnji prostor?

Koliko dana u nedelji iskoristite za čišćenje vašeg doma? Dan-dva, neki i više. Potrebno je da životni prostor bude čist jer se to odražava na kvalitet života, organizaciju i harmoniju doma.

A da li čistite prostor unutar koga zaista živite? Da li čistite vaš unutrašnjim prostor?

I ranije sam pisala o Hoponopono tehnici ali joj se opet vraćam jer smatram da može biti velika promena u vašem životu baš kao što je bila i meni. Ova tehnika zasniva se na čistoj ljubavi prema sebi i drugima i zato je preporuka da je pored redovne molitve i hrišćanstva, prihvatite otvorenog srca.

Šta je Hoponopono i šta znači u prevodu?

Reč je o drevnoj duhovnoj tehnici poreklom sa Havaja uz pomoć koje se čiste sva sećanja i misli kojih nismo svesni a koje opterećuju naše unutrašnje biće. U prevodu Hoponopono znači čisti ispravno ili ispravi grešku.

Kako deluje Hoponopono i kako se praktikuje?

Za početak dobro je znati da u stvarnosti svake sekunde primamo mnogo više informacija nego što smo svesni. Koristeći afirmacije mi brišemo iz svog unutrašnjeg prostora samo one kojih smo svesni.

Ukoliko koristimo Hoponopono tehniku brišemo iz svog uma i sećanja sve informacije koje nam ne služe, one kojih smo svesni i one kojih nismo.

Mi nismo krivi za ono što nam se događa u životu ali smo odgovorni, ne treba zbog toga da sedimo skršetnih ruku već da preuzmemo odgovornost za događaje iz života i očistimo ih.

Kako?

Ponavljanjem sledeće afirmacije na kojoj se Hoponopono zasniva: „Žao mi je, oprosti molim te, hvala ti volim te.“ Kome vi govorite ovo?Najpre  sebi naravno, vi svesno čistite iz  uma, sve ono čega pokušavate da se oslobodite, svih briga, misli i osećanja koje vas opterećuju.

Ovo je tehnika koja briše sve što ne dolazi iz božanske inspiracije, ona čisti sva sećanja iz kojih ove misli zapravo i nastaju. Kada se rodimo u genetskom kodu mi nosimo sećanja naših predaka i kada se jave izvesna neprijatna osećanja ona zapravo potiču iz tog sećanja a neka i iz našeg ranijeg iskustva.

Zato je bitno da to osvestite, shvatite da to niste vi, da to nema veze sa vašim bićem i očistite to.

„Žao mi je, oprosti molim te, hvala ti, volim te.“

Zašto je Hoponopono efikasna tehnika?

Efikasana je zato što dok čistite i ponavljate afirmaciju, ne morate ništa osećati, ne morate se naprezati. Samo ponavljajte afirmaciju i vi već čistite svoj unutrašnji prostor.

Kako? Isto kao kada odlažete dokumenta u Recycle Bin  na vašem kompjuteru.

Da li morate da se smešite ili pravite napore da biste to postigli? Ne naravno. Tako je i kod Hoponopona, ponavljate afirmaciju i čistite sve što ne služi vama ali i ljudima sa kojima ste povezani.

Dakle, koristeći tehniku vi činite dobro delo za svoje unutrašnje dete kome je potrebna ljubav ali pomažete i drugima.

Suština ove tehnike je da ne možete pogrešiti, dovoljno je da izgovarate bilo koju reč iz afirmacije, onu koja vam odgovara, na primer volim te i biće dovoljno da očistite svoj unutrašnji prostor.

Onda otpustite sve što ste očistili i promene u vašem životu, komunikaciji, odnosu sa ljudima biće vidljive.

Postoje dva načina da živimo na ovom svetu iz sećanja i iz inspiracije. Niko ne želi živeti iz sećanja jer se u tom slučaju ponavljaju obrasci iz prošlosti koji ne nose radost življenja.

Život iz inspiracije zapravo je ono čemu težimo a jedini način da do nje dođemo je da stalno čistimo.

Čistite svaki dan. Dovoljno je da nekoliko puta ponovite afirmaciju ili bilo koji njen deo jer one deluju jedinstveno.

Učinite to  za sebe i pomozite drugima.

Žao mi je, oprosti molim te, hvala ti, volim te…

Iskustvo doktora Hew Lena

Dr Len je u državnoj bolnici na Havajima radio tri godine, na odeljenju za psihijatrijski obolele kriminalace. Tu su bili smešteni počinioci najtežih krivičnih dela- ubistava i silovanja. Psiholozi su posle mesec dana rada napuštali bolnicu, a većina osoblja je bila na čestim bolovanjima, da bi na kraju  i sami otišli.

Zaposleni na odeljenju strahovali su od napada pacijenata. Stanje na odeljenju bilo je u najmanju ruku zabrinjavajuće. Posle samo nekoliko meseci od dolaska dr Lena u bolnicu, najtežim pacijentima koji su bili u lancima, dozvoljeno je da slobodno hodaju, a drugima, koji su bili pod teškim sedativima, smanjena je doza lekova. Neki od pacijenata za koje se mislilo da nikada neće biti pušteni bili su oslobođeni! Pored toga i osoblje je počelo da uživa u radu na odeljenju, tako da su se odstustva i bolovanja smanjila. Nakon nešto više od tri  godine, ovo odeljenje je zatvoreno!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *