ŽIVOT

Zašto je bol dobar za nas?

Svetlo ne može bez tame, tama ne može bez svetla.

Tako je i sa osećanjima, radost ne može bez tuge, sreća ne može bez bola. Kada ne bismo znali za bol, sreću ne bismo imali sa čime da uporedimo i život bi bio poput ravne linije, dosadne linije koja se pruža u nedogled i vozi nas tako do kraja.

Kada bi život bio ravna linija nikada ne bismo rasli, otkirivali nove stvari, učili a u tome i leži radost.

Sreće nema bez bola.

Zašto nam bol dolazi u život?

Jedna moja prijateljica imala je ljubavnih problema. Kaže gde god da ode sve je podseća na njega, čini joj se da je pesme sa radija napadaju i još više podstiču njenu tugu.

Te pesme nisu upućene nikome od nas posebno, one su nastale kao rezultat nečijih osećanja. To nam govori da svi imamo slična iskustva, sve nas boli nekada u životu i to je ok

Pitate se kako je ok?

Nijedno iskustvo ne dolazi slučajno u naš život, svako je lekcija koja nam je potrebna u životu kako bismo prerasli postojećeg sebe. Ukoliko vas prate bolna iskustva ona su tu sa razlogom, možda da bi razumeli druge koji takođe pate a vi za njigov bol niste imali razumevanje, možda iz mnogo drugih razloga.

Šta je suština bolnog iskustva?

Suština je kako se sa njim nositi svakodnevno. Kada smo srećni  radimo sve ono što volimo, radujemo se, smejemo se, dakle prepuštamo se osećanju sreće.

Isto bi trebalo postupiti i sa bolom. Kada vas ispuni osećanje bola, ne opirite se, ne radite protiv njega, već sa njim. Postanite drugari. Ovo osećanje pomoćiće vam da vidite sve ono što možda niste mogli da ste bezbrižno lepršali poput leptira.

Kada bol nastupi, pustite da njegova energija struji vašim telom, nikada se ne opirite jer će bol biti još veća, ne dovodite ga u pitanje i ne žalite se.

U ovim situacijama je potrebno čoveku da ostane sam, da se zagleda u sebe. Pitajte se, šta mi ovaj bol poručuje? Gde su nastale greške u iskustvu koje su me ovde dovele?

U bolu mi možemo bolje osetiti druge ljude, njihove razloge, greške. Bol nas može naučiti da ne kritikujemo, ne osuđujemo. On nam takođe može poslužiti i kao stimulans da pomognemo drugima.

Kada ne znate kako sebi, pomozite drugima i pomoć će i vama doći. Ono što dajemo to  i dobijamo.

Kada se bol nastani u našem životu, znači da je vreme da radimo na sebi. Budite iskreni tada prema sebi, meditirajte, pišite, razgovarjte sa drugima, radite bilo šta što vam tada prija samo se ne opirite, nikada se ne žalite na bol jer bol je naša škola, bez njega nikada ne bi uspeli da ojačamo.

„Kada ga pogodi osećaj bola, neuk čovek oseća dva bola, fizički i mentalni. Ali mudrac kada ga pogodi osećaj bola,  oseća samo jedan bol, telesni ali ne i mentalni.“

Gotama Buda

„Veliki bolovi traže velike duše i samo velike duše trpe velike bolove.“ B.Knežević

„Ko bi mogao odrediti granice gde slast prelazi u bol a gde je bol još slast.“ Onore De Balzak

„Nema lepše nade od one što je nikla iz tuge i nema lepših snova od onih što ih rađa bol.“ I.Cankar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *