RADIONICA

Zašto su loše veze dobre za nas?

U životu možemo poljubiti mnogo žaba, dok ne nađemo svog princa ili princezu. Ta osoba sigurno nije savršena ali za nas jeste i kada je prihvatimo onakvu kakva ona zaista jeste, onda smo na pragu ljubavi i dubljih osećanja.

Ipak,  dešava se da ta potraga  potraje duže nego što naše strpljenje dozvoljava.  Tada se preispitujemo, tražimo greške i odgovore na pitanje: „Zašto se meni ovo dešava?“. Uvek na korak do prave osobe, postoji zaljubljenost i leptirići u stomaku ali nekako sve ostane nedorečeno, završi se pre nego je počelo ili se završi bolno za nas.

Zamislite da imate savršenu vezu. Kako bi ona izgledala?

Svako ima svoje viđenje ali predpostavimo da smo pronašli osobu koja je savršeno biće, u potpunosti poštuje nas, naše vreme, podržava nas, misli unapred i radi baš sve onako kako volimo. Sve je tako sinhronizovano, savršeno baš kao u kući Stepfordske domaćice, sve tačno, čisto, bez otpora, bez loših osećanja, podizanja tona ili loših dana. Savršeno razumevanje, harmonija, balans i tako dalje. Ovako možemo još dugo…

E sada zamislite takvu vezu na duge staze.

Sve što je bilo dobro i što vas radovalo kod partnera verovatno bi počelo u svojoj predvidivosti da vas nervira ili biste jednostavno zapali u kolotečinu u kojoj nema napretka ni rasta. Zato ako zamišljajte superiornu vezu na duge staze treba da znate  da i najlepša nova kuća zahteva održavanje, brigu i rad i stalnu nadgradnju.  Ti proceci ponekad mogu biti i bolni ili jednostavno zahtevati više energije i vašeg davanja. Ne postoji savršeni “status quo”, to je samo stanje mirovanje i ništa drugo.

Kada je reč o onima koji ne mogu zamisliti savršenu vezu usled svojih trenutnih i bivših negativnih iskustava,   svaka od tih veza je lekcija, koju treba odslušati i pronaći njen smisao namenjen vama. Loše veze donose bol, suze i patnju koji su neophodni u životu  kako bismo upoznali sebe i popravili ono što nam ne služi u životu.

Recimo imate partnera koji  vas stalno vređa. To je znak da morate istupiti iz zone komfora i zauzeti se za sebe, verovati u svoje vrednosti i raditi na samopouzdanju. Povlađivanje, tišina i hodanje linijom manjeg otpora znači da niste savladali svoju lekciju i ona će se ponavljati iznova i iznova, sve dok ne naučite.

Smatrate da partner vredi više od vas i potajno se pitate šta vidi u vama. Pogrešan pristup…

Ukoliko vam se osoba sviđa i način na koji govori, kreće se i uošte živi i smatrate da to radi bolje od vas, znači da niste zadovoljni sobom. Vreme je za rad na sebi. Imate kilograme viška, trenirajte, želite biti uspešniji, učite, osećate da gubite zdravlje, volite sebe i ugađajte sebi.

Svaka vaša „pogrešna“ veza veći je blagoslov za vas od one koju smatrate savršenom jer ukoliko ste uključeni i preipitujete se, iz ovakvih iskustava naučićete mnogo više i jednoga dana kada savršena osoba uđe u vaš život i vi ćete biti svoja savršena verzija, sigurni u sebe, srećni i spremni da prihvatite sve lepo što vam se nudi. U suprotnom ostaje zaglavljenost i stalno ponavljanje istih lekcija.

Uvek kada osetite da vaša veza nije ono što želite da bude, nemojte polaziti od druge osobe i njenih mana, pođite od sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *