KADA RODE ZAKASNE

Emancipacija i brzina života u savremenom društvu znatno su izmenili život žene što se odrazilo i na potomstvo. Za razliku od naših majki i baka koje su ranije rađale, neke i pre dvadesete danas su se te granice znatno pomerile.
Kada je diplomirala Branislava Vešić (35) želela je da se zaposli i ostvari u svojoj profesiji pa je majčinstvo moralo da sačeka. Pre mesec dana je postala majka kada je u šabačkom porodilištu rodila sina Nikolu.
– Svako treba da rodi dete kada oseti ne samo fizičku već i psihičku zrelost. Nema ništa gore nego kada majka rodi dete samo zato što je fizički spremna za to. Ne bih kroz ovo prolazila ranije, mladost je da se proživi. Dobro je što smo suprug i ja sačekali jer sada smo potrupno spremni da budemo roditelji- kaže Branislava Vešić.
Statistika šabačkog porodišta od tekuće 2014 godine, pokazuje da je 50 odsto majki prešlo 30 godinu iako ima i onih koje su majke postale ubrzo nakon punoletstva, pa je broj prvorotki koje su u dvadesetim godinama neznatan.
-Prema našim podacima, od oko 1100 porođaja u toku ove godine, više od 500 su žene starije od 30 godina. To naravno nikada ranije nije bio slučaj- kaže Dragan Milošević načelnik službe ginekologije i akušerstva.
Slavica Gajić je sa 45 godina odlučila da rodi treće dete i sada ima malog Vanju.
-Prvih dvoje dece su već odrasli, jedno ima 19, drugo 23 godine i imaju svoje devojke, momke, odnosno svoje živote a mi smo odlučili da sebi obezbedimo jednu “igračku” i to se isplatilo. Vanja je sada svima igračka i ne samo meni već i bratu i sestri- kaže Slavica Gajić.

Medicina je napredovala i sada se u ulozi majke mogu ostvariti i žene koje su odavno prešle četrdesetu a to potvrđuje i višedecenijsko iskustvo babica šabačkog porodilišta.
-Bilo je majki i preko 45 godina i one su mnogim ženama dale veru da kada postoji želja, onda postoji i način da se to ostvari- kaže Jasmina Maletić babica.
Kada se započne diskusija na ovu temu, gore društvene mrže.
Prema nekim mišljenjima roditeljstvo je najbitnija uloga života i ništa ne može opravdati odlaganje ili odricanje od iste, dok se sa druge strane navode brojni razlozi za odlaganje kao što su ekonomski, nezaposlenost, nepostojanje partnera a sve češće i psihološka nespremnost, što potvrđuju i podaci stručnjaka. Ipak, koji god razlozi mučili buduće roditelje neophodo je da budu spremni za ovu ulogu i pored fizičke ostvare i psihičku spremnost.
ODLAGANjE DONOSI VEĆI USPEH U RODITELjSTVU
Prema istraživanjima stručnjaka sa univerziteta u Kaliforniji, osobe koje zboga karijere odlažu roditeljstvo u kasnijim godinama uspešnije su i zadovoljne što vodi i većem uspehu u odgoju dece.
Rizici u ovakvoj trudnoći su brojni:
– Prvorotke iznad 30 godina imaju 20 %veće šanse da se prevremeno porode.
– 75% veće šanse za pobačaj
-Rizična trudnoća i porođaj
– Telo žene u kasnijim godinama teže podnosi promene koje trudnoća donosi.
– Mogu se javiti oboljenja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problemi sa cirkulacijom
-Veće su i šanse da se rodi dete sa Daunovim sindromom zbog čega se preporučuju kontrole u prvim mesecima trudnoće.