OTKRIVEN DAVNO ZAKOPAN EKSPLOZIV

Radivoj Mandić, je u dvorištu svoje kuće u Beloj Reci postavljao cev za kanalizaciju, i ne sluteći da će iskopati eksploziv, preciznije 18 neeksplodiranih granata teških oko jedene tone.
– Kada smo kopali naišli smo na nešto neobičnog oblika, odmah smo prekinuli, i zvali policiju koja je došla i konstatovano je da je to eksploziv- kaže Mandić.
Prema Mandićevim rečima, granate su se nalazile na dvadesetak centimetara od površine, i bilo je potrebno svega nekoliko poteza ašovom da se do njih dođe.
-Imali smo malu tremu, supruga i ja, kada smo shvatili da je eksploziv tu i da je tako plitko- kaže Radivoj Mandić.
Mesto gde su granate pronađene, do pre pet godina bila je obradiva površina, na kojoj su Mandići gajili krompir. Situaciju je dodatno komplikovala činjenica, da eksplozivno punjenje nema rok trajanja i svaki jači udarac mogao bi biti okidač.
-Eksploziv je razoran uvek ne smeta mu ni vlaga, ni sneg. On je osetljiv na udar, trenje i plamen i primenom ta tri faktora bez obzira iz kog je perioda, on će eksplodirati- kaže magistar Fadil Neziri iz Sektora za vanredne situacije grada Šapca.
Predpostavlja se da su granate zakopane u toku Drugog svetskog rata. Meštani se sećaju priča svojih starih, vezanih za Mlin koji se nalazi na samo desetak metara od mesta gde je eksploziv pronađen.
– Samo je ta priča postojala, da je tu negde zakopan eksploziv, dok su Četnici bili stacionirani u zgradi gde je pre bio Mlin- kaže jedan od meštana Dobivoj Mandić.
Završtkom iskopavanja, pronađene granate su transportovene na specijalizovani poligon gde će biti uništene.