RIBA NA TRPEZI – DA ILI MOŽDA?

Sezona slava i post su pred nama, a sa njima i povećanje prodaje i korišćenje ribe u ishrani. Sanacija rudnika “Stolice” u Kostajniku počela je ali se nakon izlivanja jalovine u reke nameću pitanja ispravnosti ribe u prodaji, kao i one koja se lovi u rekama. Prema stručnim nalazima mulj je dospeo u reke i sedimente ali nisu vršene analize ribe kako bi se utvrdila ispravnost mesa.
Jedan od vlasnika ribarnica, Željko Katić kaže da razloga za brigu nema jer ribu nabavljaju iz Vojvodine što potvrđuje i dekleracija.
– Svaki kupac kod nas može da traži potvrdu o ispravnosti, a ako je nešto opasno za jelo tu je inspekcija da se za to postara. Ribnjaci iz kojih nabavljamo ribu prolaze kontrolu i mi dobijamo potvrdu gde je riba ulovljena, kao i papir o kontroli posle svakog izlova- kaže Željko Katić.
Prema rečima zaposlenih u veterinarskoj inspekciji poslednja kontrola ribe, vršena je pre izlivanja jalovine u okviru državnog monitoringa, a nakon toga nije bilo naloga za vanrednu kontrolu tako da se ne zna da li su teški metali dospeli u biljni svet i ribu a putem ishrane i u ljudski organizam.
-Teški metali su jako opasni po zdravlje jer imaju sposobnost da se akumuliraju u organizmu. Opasne mogu biti i male količine ako dolaze u organizam u dužem vremenskom periodu. Najčešće se vezuju za kosti i ulaze u tkiva čoveka izazivajući tako vrlo teška oboljenja- kaže Dragan Isailović diplomirani inženjer tehnologije.
Dok neki od ribolovaca tvrde da jedu ribu i da nisu primetili ništa neobično, drugi ipak tvrde da se živi svet u rekama pobunio i da je to znak za uzbunu.
-Šljivar je pobegao iz Drine jer voda tamo nije čista. To što se događa uskoro će stići i ovde- kaže ribolovac Branimir Pandurović.
Dok čekamo da neko od nadeležnih reaguje, kao i zvanične nalaze o ispravnosti ribe, ovo meso koje je do skora važilo za jednu od najzdravijih namirnica u ishrani, ješćemo na sopstvenu odgovornost.