KRALjICA VOĆA IZ OSEČINE

Održan Sajam šljiva u Osečini Održan deveti po redu Sajam šljiva u Osečini. U toku tri sajamska dana okupilo se više od sto izlagača među kojima su proizvođači i izlagači poljoprivredne mehanizacije i mašina za preradu voća. Posetioci su pored navedenog imali prilike i da se upoznaju sa starim zanatima kroz izložbe Zlatne ruke i Trg starih zanata koje su bile prodajnog karaktera.

Sajam je otvorio predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić koji je ovom prilikom čestitao proizvođačima iz Osečine što su i pored teških uslova uspeli da očuvaju preduzetnički duh.

– Treba da budete ponosni na sebe i na ono što radite svakoga dana. Ako ne poštujete sebe, niko vas poštovati neće. Vi ste to zaslužili. U najboljem smislu, ste pokazali kako sačuvati tradiciju. Pokazali ste kako Srbija, koja je nekada bila prepuna šljivika danas nema toga na način koji ima u Osečini- rekao je Sertić.

U Podgorini se šljiva gaji na površini od oko 3000 hektara a svake godine proizvođači sami i u saradnji sa opštinom Osečina zasade nove sadnice na najmanje 100 hektara površine.

Prema rečima predsednika opštine Osečina Nenada Stevanovića, šljiva ili “kraljica voća” kako je ovde zovu je glavni izvozni adut ovog kraja.

– Prošle godine je naša zemlja prihodovala 21 milion dolara od svežih šljiva i 15 miliona od suvih šljiva. Od ukupnog izvoza šljiva tokom rodnih godina, polovina je baš odavde. Zbog toga mi organizujemo sajam posvećen šljivi- rekao je Stevanović.

Sušene šljive iz Osečine se izvoze u Rusku federaciju, Belorusiju, Belgiju, Austriju i mnoge druge države.

– Trenutno pod zasadima šljive imamo 7 hektara. Ukupni godišnji prinos koji ostvarimo je 20 tona po hektaru ali je svaka godina priča za sebe. Svu našu šljivu uglavnom sušimo i izvozimo a od ostatka pečemo rakiju- rekao je Dobrivoj Jovanović vlasnik kompanije “Jovanović voće” koja je i najveći proizvođač šljiva u osečanskoj oblasti .

U toku sajma održane su brojne aktivnosti, kao što je sada već tradicionalno Takmičenje zdravičara. Ove godine pobedio je Velibor Marjanović sa pesmom "Zdravica šljivi" a nagradu pobedniku od 15 000 dinara, uručio je predsednik i počasni član žirija Dobrica Erić. Za najmlađe posetioce sajma organizovan je maskembal kao i izložba Ulica dečijih koještarija. U večernjim časovima goste su zabavljali Goca Tržan, Saša Kapor i Ljupka Stević.