KLIZIŠTE JALOVINE OSLABILO BRANU

Jalovina iz bivšeg rudnika "Stolice" koja se usled poslednjih kiša nataložila, oslabila je i preti da probije branu u selu Kostajnik kod Krupnja. Usled slabljenja brane voda sa toksičnim materijama pronašla je put i sada ponovo teče Kostajničkom rekom.

– Došlo je opet do odvaljivanja znatne količine materijala sa bokova jalovišta. Činjenica je da voda prolazi ali zaštitili smo selo a sada rešavaćemo dalje problem, i od ovog materijala i od vode- kaže pomoćnik direktora RTB "Bor" Saša Perišić.

Razočarani i izmučeni zbog problema sa kojima se suočavaju mesecima, većina meštana nije bila raspoložena za razgovor. Neprijatni miris, glavobolje i briga su samo neki od problema sa kojima se u Kostajniku svakodnevno suočavaju.

-Nisu ništa ni uradili, šta ćemo mi i dalje strahujemo, stalno gledamo gore da li će krenuti ništa nam nisu uradili kako treba- kaže meštanka Bosa Milosavljević. Toksične materije koje sada plivaju duž celog sliva reke, pretnja su i za meštane susednih sela, a useve koje su gajilu uz reku odavno su prežalili.

-Ceo taj sliv reke Korenita i Jadra, naročito mi koji smo tu na udaru ispod Kostajnika, sva izvorišta su nam i dalje zagađena.

To što nosi reka par dana je bilo bistro, dok je brana funkcionisala izbistrila se reka i nije bilo uočljivo koja je količina taloga u rečnom koritu- kaže Zoran Glišić odbornik u gradskoj skupštini.

Radnici RTB Bor-a nedavno su sagradili sedam brana ali one prema rečima stručnjaka nisu dovoljno sigurne a za trajnije rešenje, koje postoji, potrebno je izdvojiti više novca.

-Ove prve mere koje su preduzete u cilju sanacije jalovišta očigledno da nisu u potpunosti adekvatne, i da je ovo alarmanto, signal da se mora preduzeti nešto ozbiljnije u cilju trajnijeg rešenja, koji će zadovoljiti sve aspekte- kaže Dragan

Milošević iz pokreta Zeleni- Loznica.

I dok meštani Kostajnika strahuju za zdravlje i bezbednost domova, teški metali stigli su i do Drine. Brana, iako oslabljena, uz sanaciju se održava ali ostaje neizvesno kakve će probleme doneti prvi jači sneg.