RADIONICA SIROVE HRANE

Slatkiši bez ukusa griže savesti

U subotu, 25 oktobra studio Lotos organizuje radionicu za pripremu sirove hrane. U okviru ove radionice posvećene tortama i kolačima, zainteresovani će kroz teoriju i praksu moći da se upoznaju sa receptima za pripremu slatkiša sa isključivo svežim sastojcima.

– Ovo je prva u nizu radionica koje planiramo da održimo. Radionica je edukativnog i informativnog karaktera uz praktični. Svi posetioci pored predavanja, imaće priliku da učestvuju u pravljenju torti i kolača a uz to mogu poneti i beležnice kako bi zapisali recepte. Za kraj druženja predviđena je i degustacija slatkiša koje ćemo zajedno praviti- kaže Sanja Todorović Gajić sertifikovani voditelj radionica i majstor za pripremu sirove i prirodne hrane.

Na ovaj način mogu se pripremati mnogi recepti zastupljeni u svakodnevnoj ishrani, zbog čega koncept sirove hrane ne podrazumeva odricanje od omiljinih specijaliteta.

– Ova hrana u potpunosti imitira tradicionalne recepte kao što su na primer supe, čorbe, punjene paprike. Na ovaj način mogu se praviti čokolada, puding i druge poslastice u kojima se može uživati bez griže savesti. Priprema oduzima jako malo vremena i zato je dobra za ljude koji nemaju vremena da se posvete kuvanju a žele zdravo da se hrane- kaže Sanja Todorović Gajić.

Koncept sirove hrane podrazumeva, ishranu baziranu na namirnicama isključivo biljnog porekla, koje se termički ne obrađuju i služe potpuno sveže. Sirova hrana ili popularno nazvana raw food, pored vegetarijanaca odgovara i ljudima koji su na posebnom režimu ishrane ili vode računa o telesnoj težini.

Pozitivna dejstva sirove hrane
Utiče na eliminaciju alergije, umora, opstipacije, depresije, smanjuje masne naslage i celulit a ujedno i hidrira i zato je dobra za kosu, kožu i nokte, jača koncentraciju, povećava produktivnost i radnu sposobnost.
Čokolada
- 50g kakao putera - 45g kakao praga - 5 kašika javorovog sirupa Kakao puter se otopi na pari, doda se kakao prah i javorov sirup, svi sastojci se sjedine i tako dobijena masa sipa u kalupe. Ostaviti da odstoji par sati na hladnom mestu.