SLATKO KOJE TRAJE KRATKO

Na Sajmu šljiva u Osečini pored šljive i rakije bilo je i štandova sa zimnicom. Neki od višestruko nagrađivanih proizvođača tvrde da tajna ne postoji i da priprema podrazumeva korišćenje dva sastojka a to su sveže voće i šećer.

-Šljive se oljušte, na jedan kilogram voća ide kilogram šećera, mada može i manje da se stavi i sve se to kuva par sati u rerni na umerenoj temperaturi. Za dobar džem potrebno je strpljenje, jer se on dugo kuva- kaže jedna od nagrađivanih domaćica.

Često se dešava da domaćice naprave grešku u izboru voća potrebnog za pripremu određene zimnice.

-Slatko je najbolji od sitnijeg voća u slučaju da koristite šljivu to je onda Madžarka a za džem treba koristiti krupnije plodove-

kaže jedan od izlagača. Ove godine veoma je tražen pekmez od šljiva koji najviše kupuju dijabetičari kao zdraviju verziju džema.

– Razlika između džema i pekmeza je u tome što u pekmez stavljamo celu voćku koju samo pocepamo i kuvamo na tihoj vatri bez dodavanja šećera a džem kuvamo od ljuštenog voća uz dodatak šećera- kaže jedna od sagovornica.

Ukoliko želite da vaša zimnica bude zdrava i bez dodataka konzervansa, u ovom slučaju najbolja pasterizacija je dobro skuvano voće i hermetički zatvorena posuda u kojoj se ovi slatkiši čuvaju.

Najveće tajne su i najjednostavnije pa je tako i sa zimnicom, nisu potrebni specijalni recepti samo voće, šećera po ukusu  strpljenje u toku pripreme.