Tragom klizišta i poplava u Osečini

Majske poplave i klizišta nisu zaobišle ni Osečinu kao ni sela u njenoj opštini. Većina oštećenih domaćinstava nije obnovljena i njihova sudbina još uvek je neizvesna. Branimiru Damjanoviću iz sela Gunjevo, opština Osečina, klizišta su uništila kuću koja je sada puna pukotina i nije bezbedna za život.

– Ležim i posmatram kada će zid da padne na mene a ne mogu da spavam ispod drveta nemam više 25 godina- kaže Branimir.

Njegova žena Desanka kroz suze kaže da sada nemaju gde da žive i najveći strah imaju od zime koja predstoji.

-Kako moramo tako živimo, nekad spavamo ovde nekad na štali kada se uplašimo. Nemamo nigde, deca su otišla svako na svoju

stranu- kaže Desanka. Pošto je trenutna mogućnost za obnovu njihove kuće neizvesna, utočište su pronašli u prostoriji koja se nalazi iznad njihove štale a jedini način da se gore popenju je uz pomoć nesigurne lotre.

-Nemamo gde drugo. Pređem gore i namestim krevet- kaže Branimir.

U Osečini problemi sa kućama koje su poplavljene čekaju a vlasnici uglavnom žive kao podstanari ili kod rođaka.

-Ništa nisam popravljala, nemam ni para, ja sam penzioner- kaže Vinka Alipić kojoj je kuća poplavljena, povađen je parket i zidovi obijeni ali konkretna pomoć u obnovi nije na vidiku. Šteta u Osečini iznosi 460 miliona dinara što za trećinu veći iznos od godišnjeg budžeta Osečine pa se ovde čeka na intervenciju države.

-Opština Osečina je izdala 87 rešenja i u postupku je još 15-ak a većina objekata je u samom centru Osečine- kaže Nebojša

Stevanović predsednik opštine Osečina.

Uz jesen i hladnije dane koji su na pragu problemi postaju veći i dodatno komplikuju trenutno neizvesne šanse za rekonstrukciju.