HRANA

Šta je psilijum i zašto je dobar za vas?

Stiže nam proleće i vreme za zdrave odluke.

Da se ostavimo  fraza i krenimo u akciju. Prvo što sam uradila a preporučila bih i vama, informisala sam se kako da pomognem  oraganizmu da se navikne na ove vremenske promene, osnaži i očisti od duge zime. Setila sam se psilijuma, između ostalog.

Šta je psilijum?

Psilijum su biljna vlakna poreklom iz Indije, koriste se za čišćenje organizma i kao lek protiv opstipacije.

Kako funkcioniše?

Apsorbuje toksine stvaranjem sunđerasto želatinasnte mase u crevima. Bubri  i povećava svoj obim 35 do 50 puta upijajući u sebe vodu, čisteći naslage iz nabora i pukotina na zidovima creva, vezujući za sebe toksine i izbacuje ih napolje sa stolicom.

Dakle ako ste naduti ili imate problem sa viškom vode u organizmu, psilijum je za vas.  On pomaže kod hroničnog zatvora koji izaziva velika naprezanja, a što često dovodi do nastanka hemoroida.

Kako da ga koristite?

Možete ga razmuiti u šoljici tople vode, dnevna preporuka je od 5-25 gr za ovu namenu. Ostavite da nabubri i konzumirajte. Ukoliko za doručak jedete žitarice, samo dodajte i psilijum i to je to. Ako se odlučite i probate psilijum obavezno uz njega pijte i dosta tečnosti od litru i po do dve dnevno. Tako ćete postići rezultate.

Još neke namene psilijuma.

Ukoliko ste na posebnoj dijeti, jedete tamni hleb ili ne konzumirate kvasac, psilijum je odlična zamena.

Upravo zbog ovog skupljanja vlage i tečnosti, on i hlebu daje tu rastresitost koju je teško postići kod peciva od tamnijeg testa.

Njegova svojstva  pomažu kod čira na želucu a povezuje  sa i sa lečenjem dijareje, hemoroida i cistisa. Psilijum je, takođe, korisan kod dijareje iz razloga što ima moć da povrati normalnu stolicu.

Takođe i ubrzava metabolizam, reguliše problem holesterola, srce ga voli jer reguliše problem triglicerida, visokog krvnog pritiska i naravno ima probiotska svojstva.

Gde da  kupite i cena?

Ja ih kupujem u prodavnici zdrave hrane, sada ih ima i na meru. Cena je  250 dinara za 50 gr ali neka vas to ne obeshrabri jer vam ovih 50 grama može služiti i do 10 dana. Mala investicija za veliku promenu u vašem organizmu.

Psilijum može da se nađe i ponekad u apotekama ali samo o obliku medikamenta, odnosno preparata za čišćenje creva i takav ne možete koristiti za peciva.

Probajte i javite mi utiske…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *