ŽIVOT

Šta želim to ću i dati

ŠTA ŽELIM TO ĆU I DATI

Činjenica je da ono što dajemo dobijamo nazad. Ukoliko damo ljubav, ljubav ćemo I dobiti, ukoliko dajemo razumevanje, dobićemo razumevanje. Ipak, primena ove činjenice u praksi izgleda da nam ne ide od ruke. Teško je savladati ego Istupiti I reći “U pravu si!”.

Slušajući na ulici dve prijatleljice kako pričaju svoju priču, svaka za sebe, ne slušajući jedna drugu, one uopšte nisu ni pokušale da izgrade razumevanje. Sem povremenog Ja ništa konkretno nije se radjalo iz razgovora.

Zašto I kada znamo da je druga osoba u pravu, želimo da pobijemo njen stav I izadjemo kao pobednik koji je uvek u pravu poznatiji I kao kontraš? Da li je pobeda toliko slatka, da li nas ona čini srećnijima, pametnijima? Ne verujem u to.

Čoveku je, da bi dobio vetar u ledja, bio bolji, svesniji, da bi uopšte napredovao, potrebna interakcija sa drugim ljudima. Naravno reč je o pozitivnoj interakciji kada vas sagovornik razume, saglasan je sa vama ili još bolje ako ga svojim stavom motivišete I inspirišete, to će sigurno pružiti veću satisfakciju nego situacija “Ja sam u pravu”.

Ipak, mnogima ovakva situacija izmiče, nikada nisu dobili pozitivnu povratnu informaciju kao rezultat svog rada, izlaganja ili stava. Kao rezultat toga kod njih se javlja negodovanje I odbijanje da private stav druge osobe jer I njihov nikada nije bio prihvaćen I  jedino im ostaje da ga sami brane, dok stoje tako usamljeni na barikadama. To je vrsta bunta, private osvete I odbijanja stava drugog, iz straha da će naša reč potpuno utihnuti.

Zato ljudi ne mogu prihvatiti vaš stav jer ni njihov nikada nije bio prihvaćen? Dakle ako želimo nešto promeniti moramo poći od sebe. Želite da neko prihvati vaš stav, saslušajte ga ali zaista sa pažnjom I razmislite pre nego što sagovornika presečete sa onom “Ja mislim”. Ostavite ja iza sebe, otvorite se, pogledajte u oči čoveka sa kojim razgovarate I zaista ga slušajte. Rezultati će doći I vaša komunikacija sigurno biće mnogo bolja.

Naravno, postoje I izuzetci koji potvrdjuju pravilo. Postoje stavovi koje jednostavno ne možete prihvatiti, ne slažu se sa vašom istinom. Tada isto recite “U pravu si”, savladajte ego. Osoba koja stoji iza tog stava veruje u njega I ona je u pravu u svom sistemu mišljenja a vi imate svoj I dovoljno je da ste toga svesni jer to vam niko ne može srušiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *